Заготівля сіна
Сучасні технології виробництва кормів передбачають заготівлю розсипного, різаного та пресованого сіна.
Оптимальними є строки збирання сіяних багаторічних бобових трав у фазі бутонізації, злакових - у фазі початку колосіння. При скошуванні бобово-злакових сумішок або різнотрав’я строки початку першого укосу визначаються за фазою розвитку основного компоненту.
При запізненні з термінами збиранням трав не тільки зменшується урожай сіна, а й погіршуються його кормові якості. Трави стають більш грубими, твердими і погано поїдаються тваринами. При скошуванні трав після цвітіння в них на 15-25 % зменшується вміст білку і в той же час на 20-35 % підвищується кількість клітковини.
Технологічні операції при заготівлі сіна
Технологія заготівлі сіна включає наступні технологічні операції:
- скошування трав причіпними або самохідними косарками у валок або в покіс з плющенням або без плющення зеленої маси;
- ворушіння та обертання валків граблями з пасивними та активними робочими органами, або валкообертачами самохідних косарок-плющилок;
- підбирання валків в копиці з використанням підбирачів-копнувачів, копицевозів, начіпних волокуш, підбирачів;
- навантажування сіна прес-підбирачами обладнаними транспортувальним склизом з відключеним в’язальним апаратом;
- перевезення та укладання на зберігання.
Сушіння скошеного сіна
У полі при сонячній погоді скошені трави за короткий час пров'ялюються, злакові трави до вологості 40-45%, бобові -50-55 %, після чого їх згрібають у валки для рівномірного досушування. Щоб зберегти поживність корму сушки трави на сіно потрібно проводити в короткі строки. Для прискорення сушки одночасно зі скошуванням можливо проводити плющення зеленої маси.
Пресування сіна
Для зменшення витрат енергії та механічних втрат сіно необхідно заготовляти в пресованої вигляді (тюки і рулони). Переваги прессуемого сіна над розсипним способом заготівлі: Пакунки пресуються. Сіно зручно перевозити транспортними засобами. Пресоване сіно довше зберігає аромат і колір, менше поглинає вологу. При пресуванні сіна вологості втрачає 20-25%, листя і суцвіття досить довго перебувають на стеблах рослин.
↓ Фактори, які впливають на якість сіна
Не слід допускати, щоб трава просохла повністю в прокосах, тому що при цьому знижується якість сіна. Під час згрібання втрачається багато листків, тому траву в покосах спід тільки пров'ялювати, а досушувати її в валках. Сіно висушене у валках характеризується більшим вмістом протеїну порівняно з висушеним у покосах, оскільки майже повністю зберігається листя, більша частина якого вкрита від сонця.
Ще більше протеїну містить сіно отримане при скошуванні у валки і сушінні безпосередньо у валках. Значну частину поживних речовин сіно втрачає від дощів і роси або від надмірного пересушення і зайвого ворушіння трав. Сіно, яке попало під тривалий дощ пліснявіє і набуває неприємного запаху, буріє, а іноді й чорніє призводить до різкого зниження перетравності протеїну. В якісному сіні заготовленому з польової сумішки перетравлюваність протеїну складає 51,4 %, в злегка бурому - 33 %, в бурому -22%, в сильно бурому - 11 %. Щоб не допустити псування сіна від дощів, скошена трава якомога менше повинна знаходитись в покосах і валках.