Заготівля силосу
Силос - основний соковитий корм для тварин в зимовий період, коли не вистачає зелених кормів, а також на протязі всього року. При силосуванні відбувається консервування рослинної сировини, яка утворюється в процесі молочнокислого бродіння, що захищає його від подальшого розкладання. Щоб запобігти мікробіологічних процесів силосну масу якомога швидше закривають плівкою.
У якісно засилосованому кормі практично стільки ж жиру, клітковини, кальцію, фосфору, скільки і в свіжоскошеній масі. Основною сировиною для заготівлі силосу є кукурудза й інші злакові культури, а також їх сумішки з бобовими. Крім того, необхідно використовувати для приготування силосу сумішки з однорічних та багаторічних злакових і бобових трав, соняшнику, лугових трав та їх отаву.
Оптимальна фаза скошування
Найкраща якість силосу забезпечується при скошуванні рослин в оптимальні фази, коли вони мають найвищу врожайність та поживну цінність. Для кукурудзи це початок воскової стиглості зерна; для злаково-бобових сумішок зернофуражних культур - це молочно-воскова стиглість зерна у злакових та воскова - у нижніх ярусах бобів; соняшнику - цвітіння 2/3 рослин; багаторічних бобових трав - початок цвітіння; злакових трав - початок колосіння.
Нині основну кількість силосу виготовляють з кукурудзи. Збирання кукурудзяної маси на силос починається у фазі закінчення молочної - початку воскової стиглості за вологості 65-70%. Кукурудза зібрана в ранні строки (до молочно-воскової стиглості) має підвищений вміст цукру та велику вологість (до 85 %), що приводить до перекисання силосу. Крім того, під час збирання кукурудзи в ранніх фазах стиглості, з поля не добирають майже половину врожаю сухої речовини і, відповідно, енергії корму.
Закладання в силосні споруди
Ущільнюють силосну масу у сховищі важкими тракторами з експлуатаційною масою біля 12 т, обладнаних грабельними розрівнювачами або бульдозерною лопатою. Трамбувати потрібно на протязі всього періоду закладання силосу. Після трамбування масу потрібно ізолювати від доступу повітря за допомогою плівки, землі або солом'яної різки.
Для гарантованого отримання силосу високої якості в період заготівлі в траншеї вносять хімічні, біологічні та мінеральні консерванти. При хімічному консервуванні вологість маси повинна бути в межах 70 %. Рідкі органічні кислоти перед внесенням розводять водою у співвідношенні 1:2 або-1:3. Така технологія ефективна при силосуванні бобових трав другого і третього укосу, коли вміст сирого протеїну досягає 21-23 %.
Використання біологічних препаратів
Більш перспективна технологія силосування з використанням біологічних препаратів (листосил, біотрон ТМ), які прискорюють молочно-кисле бродіння в силосній масі.
Використання мінеральних туків
Позитивно зарекомендував себе консервант на основі мінеральних туків. Законсервований ним силос"має високу ступінь збереженості поживних речовин, підвищений рівень поїдання корму тваринами, і, як кінцевий результат, високу продуктивну дію.
Заготівля силосу в тюках
Останнім часом в тваринницьких підприємствах впроваджується технологія заготівлі підв'яленої зеленої маси в пресовані упаковки (рулони або великі тюки) з герметизацією їх плівкою. При цій технології скошену траву підв’ялюють до 60-75 % вологості, а потім підбирають її прес-підбирачами в рулони з великою щільністю (понад 300 кг/м3), щоб зменшити в них вміст повітря.
Отримані рулони герметизують від попадання повітря, вологи та світла непрозорою плівкою за допомогою спеціальних обмотувачів в 2-3 шари. Відбувається процес природної консервації. При подальшому транспортуванні та складуванні необхідно дотримуватись заходів, які запобігають розгерметизації рулонів. Рулон, який почали згодовувати тваринам необхідно використати протягом 1-1,5 діб.
В плівці корм зберігає свої характеристики до двох років. Дана технологія дозволяє майже повністю механізувати заготівлю кормів, зменшити втрати кормів при заготівлі та зберіганні і залежність від погодних умов.
Консервування силосу в плівкових шлангах
Альтернативною зарубіжною технологією заготівлі силосу та сінажу є консервування в плівкових шлангах. Ця технологія реалізується з використанням технічних засобів, що постачаються фірмами «Ag Bag» (США) та «Amity» (Чехія). При цій технології силосна маса за допомогою спеціальної приймальної станції запресовується в поліетиленові шланги дуже великих розмірів і відразу закривається. Таким чином досягається практично миттєва ізоляція від доступу повітря що призводить до швидкого зниження водневого показника рН, а також до рівномірного консервування. Дана технологія може використовуватись для всіх видів силосних кормів і сінажу.